Sztućce – Ważne wyposażenie dla gastronomii

Sztućce są nieodłączną częścią wyposażenia naszych kuchni i służą nam nie tylko do spożywania, ale i przygotowywania posiłków. W restauracji mogą też stanowić rodzaj komunikacji z kelnerem, ponieważ odpowiedni układ sztućców pociąga za sobą konkretną symbolikę – jak chociażby sztućce skrzyżowane jako prośba o niezabieranie pustego talerza. Jako wyposażenie gastronomii, stanowią więc ważną część zastawy stołowej i priorytet w byciu produktem najwyższej jakości. Dlatego też wiele współczesnych restauracji, kawiarni czy hoteli, zaopatruje się w łyżki, widelce i noże renomowanych firm, chcąc uzyskać przedmioty zrobione z najlepszych materiałów i służące klientom przez dłuższy okres czasu.

Wyposażenie dla gastronomii jest dość pojemnym określeniem, samo zresztą pojęcie „gastronomii” jako takiej, nie jest wyraźnie doprecyzowane. Może bowiem oznaczać naszą domową kuchnię, popularną restaurację albo nawet sam proces przygotowania posiłków. Jeżeli jednak szukamy rozróżnienia na sprzęty gastronomiczne przygotowywane na potrzeby restauratorskiej działalności gospodarczej oraz na tradycyjne urządzenia AGD, to oczywiście powinniśmy pamiętać, że istnieje wyraźna różnica pomiędzy jednymi i drugimi. Nie chodzi tu tylko i wyłącznie o różnice w gabarytach – na pierwszy rzut oka widać przecież, że piec tworzony z myślą o przygotowywaniu posiłków w domu, nawet jeżeli przeznaczony jest na użytek wieloosobowej rodziny, jest wyraźnie mniejszy od pieca konwekcyjno-parowego, który ma służyć wykarmieniu setek klientów w dużej restauracji. Wyposażenie do gastronomii powstaje również z określonego materiału, zazwyczaj jest to wysokiej jakości stal nierdzewna, która jest wyjątkowo wytrzymała, przez co doskonale sprawdza się we wszystkich lokalach gastronomicznych. Stal jest nie tylko odporna na ścieranie, ale i na działanie wysokiej temperatury oraz wilgoci. Publiczna kuchnia musi spełniać surowe normy higieny, dlatego też dobre jakościowo sprzęty są konieczne, aby można było na bieżąco je dezynfekować czy czyścić. Z tego samego materiału wykonywane są też renomowane sztućce, posiadające bardzo często dożywotnią gwarancję na użytkowanie.

Łyżki, widelce, noże, łyżeczki – każde z nich mają odpowiedni kształt i wielkość, przeznaczone są też do różnych czynności konsumpcyjnych i przynależą do różnego typu potraw, dlatego też każdy szanujący się restaurator posiada w swoich zbiorach sztućce dostosowane nie tylko do serwowanych dań, ale i charakteru klientów, których gości każdego dnia w swoich progach. Wiadomo bowiem, że właściciel renomowanego i ekskluzywnego lokalu nie może sobie pozwolić na najmniejsze nawet uchybienie, stąd też marka widelców czy noży, ich wielkość, kształt, a nawet grawer, mają istotne znaczenie. Wyposażenie dla gastronomii stworzone z dobrych jakościowo materiałów jest dla doświadczonego właściciela restauracji, baru, stołówki czy kawiarni po prostu opłacalne, ponieważ jest to inwestycja długodystansowa, pozwalająca utrzymać przygotowywane potrawy na właściwym poziomie. Poza tym wydaje się, że spożywanie posiłków za pomocą srebrnej łyżki, jest zdecydowanie bardziej przyjemne, niż jedzenie na plastikowej zastawie.

Przybory do jedzenia były stosowane przez przedstawicieli wielu kultur, w tym Egipcjan, Greków i Rzymian, natomiast nóż – w swojej najprymitywniejszej postaci – pojawił się już w epoce kamiennej. Pierwsze sztućce w znanej nam postaci powstawały z drewna, bowiem tylko najbogatsi mogli pozwolić sobie na metalową zastawę. Z czasem za najbardziej wartościowe uznawano sztućce srebrne i takie też pojawiały się na stołach arystokracji. Współczesne sztućce, jako wyposażenie do gastronomii, powstają wieloetapowo, w ściśle określony sposób, z najwyższej jakości stali. Najwięcej czasu pochłania nadanie łyżkom czy widelcom określonego kształtu, każde bowiem z nich przeznaczone są do spożywania konkretnego posiłku. Typowe sztućce nie mogą być bowiem podawane do, chociażby, dań rybnych. Widelec musi posiadać głębsze wycięcie pomiędzy zębami, natomiast nóż musi mieć kształt łopatki ze specjalnym ostrzem na końcu. Sztućce więc stanowią niezbędne wyposażenie gastronomii, a ich najwyższa jakość gwarantuje każdemu restauratorowi trwałość w ich codziennym użytkowaniu.